Een goede infrastructuur is essentieel voor een economisch vitale, leefbare, duurzame en sociale ontwikkeling van ons land.
Er ligt een noodzaak om slimmer, beter en met meer samenhang te werken in en aan de energie-infrastructuur.
De inzet van duurzame bronnen voor elektriciteit, warmte en alternatieven met een hogere efficiency moeten de ambitie Energieakkoord 2015 waarmaken, waarbij het lokaal kunnen opslaan van energie een “game changer” is.
Het energienet van de toekomst is een cruciale schakel in het waarmaken van de duurzaamheidsambities.
Het energienet bepaalt mede de toekomstige kwaliteit van leven; een beter milieu en meer wooncomfort tegen gelijkblijvende en uiteindelijk lagere kosten.
Uitdaging
Warme in woningen en elektrische voertuigen leiden tot forse toename van de elektriciteitsvraag. Naast extra windturbines en zonnepanelen zijn ook energiebesparing en energie-efficiëntie belangrijke aspecten voor het op te zetten energy grid.
De rollen van ‘producent’ en ‘gebruiker’ lopen steeds meer door elkaar, waarbij woningen, gebouwen en wijken (deels) zelfvoorzienend kunnen worden.
Het elektriciteitsnetwerk van de toekomst moet robuust en flexibel zijn, met balans tussen maximaal duurzame energie en leefbaarheid.
Een slimme en intuïtieve aansturing van verwarmings- en energieapparatuur, voor en achter de meter.
Het is een drukte van belang onder de grond. Dit betekent mogelijk overlast voor de burger en de economische bedrijvigheid in geval van reparatie, onderhoud, vervanging, nieuwbouw of calamiteiten.
Perspectieven
Inzetten op technologische én sociale innovatie, waarbij het gebruik van innovatieve methoden, materialen en modulaire technieken ondersteund wordt door innovatie van de Human Capital aanpak.
Een hyperflexibele, betrouwbare energievoorziening: modulair netwerk dat verschillende bronnen gebruikt en intelligent kan schakelen tussen deze bronnen, op basis van flexibele prijzen/werkelijke kosten.
Slimme en intuïtieve aansturing van verwarmings- en energieapparatuur voor maximale eenvoud en comfort voor bewoners en gebruikers.
Innovatieve, nieuwe vormen van dienstverlening in een nieuwe energiesector met het oog voor energiebesparing, energie-efficiëntie en maximale duidelijkheid en zekerheid.
Een schaalbare marktvraag op basis van integrale systeembenadering om combinaties van functies mogelijk te maken.
Condities
Beschikbaarheid van opslagmethoden die geen gebruik maken van zware metalen als lithium en lood.
Bestaande gasinfrastructuur geschikt maken voor groene gas, waterstof en (toekomstige) zonnebrandstof, als buffer en voor piekontlasting.
Ontwikkelen van all inclusive slimme duurzaamheidsdiensten op basis van ’woonbundel’ abonnementen.
Consistente transitiestrategie naar toekomstbestendige en duurzame energie-infrastructuur.
Vanuit regelgeving landelijke kaders stellen voor gebruik van circulaire materialen en ’natuur inclusief’ bouwen voor een hoger maatschappelijk rendement.
De technische mogelijkheden voor verduurzaming zijn intuïtief bruikbaar, zichtbaar en dagen uit tot energiebesparing.
Richting 2021
Zijn onze ‘nationale infrastructuur assets’ (wegen, bruggen, tunnels, sluizen, dijken, riolering, energienetwerken) uniform inzichtelijk, zodat de opgave voor vervanging, functie- en klimaatadaptatie meerjarig te plannen en te budgetteren is, en er al een voortvarende start is gemaakt met innovatieve en duurzame vervanging. Meer specifiek:
Is er sprake van een grootschalige aanpak voor het energie-efficiënt maken van woningen, kantoorgebouwen en industrieel-, zorg- en maatschappelijk vastgoed (zie ook specifieke opgave op dit gebied).
Is er een concept ontwikkeld voor woonwijken van de volgende generatie.
Is er een gedeeld concept en eerste prototype voor een slim en gedeeld netwerk op basis van duurzame energie op wijkniveau, uitgaande van flexibel beprijzen van energie.
Zijn er innovatieve, nieuwe vormen van dienstverlening met oog op energiebesparing en energie-efficiënte, gebaseerd op daadwerkelijke behoeften van bewoners en gebruikers.
Is er inzicht in en een ordeningssysteem voor ‘waar en wat er in de grond ligt’.
Relevante initiatieven
Roadmap Next Economy – Smart Energy Delta (MRDH)
Project EnergieRijk Den Haag (ERDH 2.0) (BZK, RBV, gemeente Den Haag)