Een goede infrastructuur is essentieel voor een economisch vitale, leefbare, duurzame en sociale ontwikkeling van ons land.
De meeste bruggen en sluizen naderen het einde van hun levensduur door ouderdom, intensiever gebruik en belasting.
Mobiliteitsvormen zullen de komende decennia drastisch veranderen, waardoor tempo en omvang van het (ver)nieuwbouwen aanzienlijk is.
Bij niet functioneren of niet tijdig onderhouden van een brug of sluis zijn de potentiële maatschappelijke en financiële vervolgschades zeer groot.
Grootschalige renovatie, (levensduurverlengend) onderhoud of vervanging is noodzakelijk om bereikbaarheid en veiligheid in de toekomst te garanderen.
Uitdaging
Inzicht in de feitelijke staat van de bruggen en sluizen op basis van standaardisatie en toepassen van slimme meettechnieken bij monitoring.
Anders dan bij nieuwbouw is er bij bestaande bruggen en sluizen sprake van huidig functioneren, waardoor innovatieve methoden nodig zijn voor beperkte overlast en uitval van functies tijdens werkzaamheden.
Een programmatische aanpak is nodig om de huidige onzekerheden en inefficiency in onderhoud en beheer van bruggen en sluizen drastische te reduceren.
Standaardisatie van beheer waarbij huidige organisaties verschuiven van projectorganisaties naar beheerorganisaties.
Perspectieven
Inzetten op technologische en sociale innovatie, waarbij het gebruik van innovatieve methoden, materialen en modulaire technieken ondersteund wordt door innovatie van de Human Capital aanpak.
Niet brug voor brug, maar in een pakket. Daardoor ontstaan kansen om door kennisontwikkeling en -deling innovatieve, schaalbare industriële oplossingen te bedenken.
Wanneer de renovatie of vervanging vanuit een integrale systeemverandering wordt gedaan, ontstaan er kansen voor verduurzaming, circulaire bouw en klimaatadaptatie.
Universele open source asset management systemen met bruikbare en geïntegreerde data voor alle beheerders bieden inzicht in komend onderhoud en vervanging en leiden tot kostenreductie.
Condities
Vertaling van Nationale Omgevingsvisie en visie op mobiliteit in 2030/2050 naar het functioneren van kunstwerken.
Verhogen van de kennis van het (materiaal) gedrag van bestaande constructies en de huidige en toekomstige (verkeers-)belastingen op het kunstwerk.
Gebundelde uitvraag van diverse beheerders gezamenlijk.
Gebundeld pre-concurrentieel aanbod van opdrachtnemers.
Richting 2021
Zijn onze ‘nationale infrastructuur assets’ (wegen, bruggen, tunnels, sluizen, dijken, riolering, energienetwerken) uniform inzichtelijk, zodat de opgave voor vervanging, functie- en klimaatadaptatie meerjarig te plannen en te budgetteren is, en er al een voortvarende start is gemaakt met innovatieve en duurzame renovatie of vervanging. Meer specifiek:
Is er een eenduidig en helder beeld omtrent de staat van bruggen en sluizen en van onderhoud, renovatie en vervanging vanuit systeemdenken waarbij er een koppeling met andere opgaven kan worden gemaakt.
Is een systeem beschikbaar waaruit, op basis van kenmerken, groepsvorming van opdrachtgevers met gelijksoortige assets in een bepaalde regio mogelijk is.
Zijn er, op basis van verbeterde inspectiemethoden en monitoringtechnieken, universele open source asset management systemen met bruikbare en geïntegreerde data voor alle beheerders.
Stellen de infrabeheerders een uniforme uitvraag ten behoeve van een bepaald type asset op basis van kwaliteit, modulariteit, prestatie, circulariteit en proces.
Watercampus Leeuwarden (Wetsus, CEW en Water Alliance, gemeente Leeuwarden, provincie Fryslân, Centrum voor Innovatief Vakmanschap Water en Waterapplicatiecentrum)